Thursday, 1 February 2018

pasembur

...jalan pintas he he he. Rencah mi bandung yang diberikan oleh keluarga dari Muar semasa menghadiri majlis perkahwinan Oktober lepas. Berat bersih 800 g dan Kak Monie dah membuat kuahnya tetapi masih banyak lagi rencahnya. Rencah pada bahannya bersamaan dengan resipi untuk kuah  pasembur (kacang tanah, cili, udang kering)  hanya tambah air asam jawa dan gula kabung.





Resipi:
200 g rencah mi bandung
600 g ubi keledek oren
air asam jawa
air
- rebus ubi dan kisar
- masuk semua dan masak

cucur:
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan tepung beras
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu makan gula
1 bawang besar - dadu
2 cili hijau - potong
segenggam udang geragau
1 sudu kecil yis kering
2 sudu besar asam jawa
gula, garam, air dan minyak

- gaul dan rehat 2 jam
- goreng sesenduk dalam minyak panas

asesori:
sengkuang
timun
karot
telur rebus
tauhu, taugeh (tak dak jangan citer)

No comments:

Post a Comment