Sunday, 11 February 2018

sambal kacang hijau 2

...buat derhaka pada cara pembuatan hu hu hu frust  tetapi tidak pada bahannya - rasa rugi sangat (rupa kejadiannya orang utara panggil 'benyai' tetapi rasa memang sedap). Nanti Kak Monie akan cuba lagi sampai puas hati, jenuh pula nak dihabiskan. Mangsa dalam rumah pun mungkin kembang tekak dan terpaksa jadi DBKL pula dah. Apapun mama depa suka buat, lepas ni buat sikit je lah tapi tak syok pula macam lekat tepi kuali je!

Pautan SINI untuk capaian menu sebelum ini






resipi:
7 cawan kacang hijau - rendam 10 jam
 - tapi derhaka pula, high pressure 5 minit, jadi lembut pula hu hu hu, sepatutnya tak perlu pun sebab dah elok lembutnya
1/2 kg daging - high pressure 30 minit
17 batang serai - racik
3 bawang besar - mayang
30 cili padi - potong
6 cili merah - potong
segenggam udang kering
15 ekor udang
2 pek kecil suun
6 asam keping
1 pek santan kotak (200 ml)
2 senduk minyak masak
garam dan gula

- tumis bawang, cili dan serai
- agak naik bau masukkan udang kering dan daging, kacang hijau dan santan 
- akhir sekali masukkan suun, udang dan asam keping
- perasakan manis masin
- kacang empuk tak perlu air tetapi lama kelamaan suun serap air, ok je


No comments:

Post a Comment