Sunday, 8 July 2018

dadih sedap

... memang sedap, lemak berkrim dan banyak bahan yang digunakan, berbaloi pada rasa bukan pada RM he he he. Kak Monie teringat dadih susu kerbau


ihsan Salbiah
resipi diambil dari Youtube



Resipi 1 (Salbiah)
10 g agar-agar tali
1 liter air
1 tin susu pekat
1 liter susu segar uht
450 g krimer
1/4 sudu kecil vanila
secubit garam

- masak agar-agar dengan air
- setelah larut agar-agar masukkan susu pekat
- masukkan semua yang lain dan tapis
- masukkan dalam bekas dan sejukkan



Resipi 2 (Hafishah)

agar-agar tali
gula
air
susu

- rendam agar-agar dan tos
- sukat agar-agar contoh 1 mangkuk, cecair 7 mangkuk = 1:7
- air 3 mangkuk
- susu 4 mangkuk
- gula 
-buah-buahan seperti laici dsb.
- masukkan dalam bekas dan sejukkan


No comments:

Post a Comment