Friday, 20 July 2018

masak kenuri

Kak Monie masak ni, campak je apa yang ada tetapi anak-anak kata macam lauk kenuri. Kak Monie pun namakan masakan ini Masak Kenuri.

Asalnya Kak Monie nak masak kurma atau orang utara panggil masak putih tetapi memandangkan masakan ini pucat, maka ditambahlah cili kisar, kerisik, tak sangka sedap pula. Sebelum tu terasa nak tambah sos cili, tomato dan tiram tetapi setelah merasai masakan ini beberapa kali - yakin dah sedap (jangan tambah kut nanti jadi tak sedap). Alhamdulillah.





1 kg daging

 - potong besar dan HP 40 minit dalam Noxxa
2 sudu makan rempah kurma
3 sudu makan cili kisar
1 sudu makan serbuk kas-kas
1/2 kotak santan (200 ml, guna 100 ml)
2 sudu makan kerisik
5 bawang kecil - mayang
2 bawang putih - mancis
1 inci halia - mancis
2 senduk minyak
air
garam
gula kabung

bahan berkawan-kawan:
3 bunga lawang
3 bunga  cengkih
3 pelaga
1 batang kulit kayu manis

bahan kisar:
2 batang serai 
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu makan kelapa parut

- tumis bawang, bawang putih, halia, bahan berkawan-kawan
- masukkan rempah, cili kisar dan masak sekitar 1 minit
- masukkan bahan kisar dan masak sampai pecah minyak
- masukkan santan dan tambah air jika perlu
- masukkan daging
- ikut kepekatan yang dikehendaki


No comments:

Post a Comment