Sunday, 8 July 2018

shakshouka

...makanan dari Turki, biasa untuk sarapan - ihsan Rohani 








 roti + mentega + keju dan jeruk kubis 


jeruk kubis - kubis unggu, jus lemon dan garam


Resipi:
10 biji telur
3 biji bawang beasar
3 biji bawang putih
4 biji tomato - dadu
2 biji terung - dadu
2 cili hijau - hiris
daun ketumbar - hiris
daun bawang - hiris
daging jeruk (opsyenal)
garam
(sayuran lain - cendawan dsb.)

- tumis bawang besar
- masukkan bawang putih
- masukkan tomato
- bila tomato keluar air masukkan garam
- masukkan terung dan sayuran lain
- lubangkan bahan di dalam kuali supaya telur cepat masak
- masukkan telur
- masukkan sayur hijau atas telur
- tutup dengan penutup supaya telur cepat masak


*** bahan yang dimasak agak banyak - setelah siap masakan dan sebelum dimasukkan telur, bahan dibahagi dalam dua kuali supaya telur masak sekata dan tidak tebal.

proses:










 






 
 




No comments:

Post a Comment