...banyak bahan yang diperlukan dan hasilnya memang sedap, dimakan bersama-sama roti perancis yang disapu mentega bawang putih. Resipi asal memerlukan sekitar 2 1/2 jam untuk direnehkan tetapi Kak Monie menggunakan pressure cooker (PC) Philip. Resipi disertakan bersama-sama cara penyediaan mengikut turutan. Sila layari Face Book/you-tube Nasser' Kitchen
ihsan Gee via Nasser's Kitchen
memang banyak
Resipi = Asal dan yang bertanda (*) Kak Monie guna
1 cawan minyak zaiton= panaskan
700g bawang Holland
* 3 biji
= masak sampai bawang layu
350g saleri
* 2 batang besar
= masak sampai lembut
100g bawang putih - cincang
* 1.5 labu - ketuk dan tumbuk kasar
350g karot
* 2 batang - potong 1 inci
= masak sekitar 5 minit
1.5kg daging
- 0.5kg ekor
- 0.5kg daging rusuk
- 0.5kg tulang
*(1.5kg ekor + 1kg tulang = 2.5kg)
2 cawan air
4 kiub lembu
* 2 kiub
4 sudu besar kicap manis
1 sudu besar paprika
* tak letak sebabb tak ada
3 sudu besar Lea and Perin
* tak letak sebab tak ada
2 helai daun salam
3 sudu besar lada hitam - tumbuk @ kisar
1.5 sudu kecil Italian herbs
1 sudu besar oregano (* Kak Monie tambah)
6 sudu kecil tomato puri
* 3 sudu kecil
= reneh 1 jam (Kak Monie PC Philip 40 minit @ mode daging)
6 sudu kecil tomato puri
* 3 sudu kecil
= reneh 1 jam (Kak Monie PC Philip 40 minit @ mode daging)
300g kentang
* 4 biji - potong 4
= reneh 1 jam lagi (Kak Monie langkau sebab guna PC Philip)
3 biji tomato
* 4 biji - potong 4 (PC Philip 13 minit - mode soup)
1 tin besar kacang panggang
1 tin besar kacang pis
* 4 biji - potong 4
= reneh 1 jam lagi (Kak Monie langkau sebab guna PC Philip)
3 biji tomato
* 4 biji - potong 4 (PC Philip 13 minit - mode soup)
1 tin besar kacang panggang
1 tin besar kacang pis
roux: untuk pekat kuah
50g mentega + 50g tepung
* 2 sudu besar + 2 sudu besar
50g mentega + 50g tepung
* 2 sudu besar + 2 sudu besar
= masak sampai tepung kuning
1 tin besar cendawan butang - hiris nipis
1 tin besar kacang pis
= masak sekitar 5 minit
No comments:
Post a Comment