...versi pedas
Resipi:
2 ekor ayam - potong 20
- garam, kunyit dan goreng separuh masak
6 sudu besar cili kisar
3 sudu besar tomato puri
5 sudu besar sos cili
1 sudu besar perencah ayam
- garam, kunyit dan goreng separuh masak
6 sudu besar cili kisar
3 sudu besar tomato puri
5 sudu besar sos cili
1 sudu besar perencah ayam
1 kiub ayam
5-6 sudu besar santan kotak
gula kabung
minyak
air
bahan tumis (tak suka banyak 4 sekawan):
1/2 biji bawang besar
minyak
air
bahan tumis (tak suka banyak 4 sekawan):
1/2 biji bawang besar
2 helai daun pandan
1 batang kulit kayu manis (kecil)
3 kuntum bunga cengkih
3 biji pelaga
3 kelopak bunga lawang (bukan kuntum)
1 batang kulit kayu manis (kecil)
3 kuntum bunga cengkih
3 biji pelaga
3 kelopak bunga lawang (bukan kuntum)
3 helai daun bay
bahan kisar:
9 biji cili merah
4 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai
bahan kisar:
9 biji cili merah
4 biji bawang besar
8 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai
*masak seperti biasa - tumis, bahan kisar, pecah minyak - sos, ayam dan santan...
No comments:
Post a Comment