Tuesday, 28 May 2013

kek pisang

Teringin hendak makan kek pisang. Kek pisang yang terdapat di pasaran biasanya lembut dan nampak menyelerakan tetapi Kak Monie tidak berapa gemar sebab kandungan esen pisang yang agak kuat.

Sementelahan ada pisang, buatlah sendiri.




Resipi:
170 gm mentega (cairkan)
5 biji pisang emas yang ranum (lecek)
150 gm gula halus
2 sudu makan susu manis
250 gm tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
4 biji telur
1/2 sudu teh garam
-Telur, susu manis, gula dan garam dicampur di dalam bekas dan dikacau supaya sebati.
- Ayak tepung dan serbuk penaik.
- Masuk tepung dan mentega cair berselang-seli di dalam adunan telur.
- Akhir sekali masukkan pisang yang telah dilecek.
- Bakar 170 Celcius selama 30-40 minit atau sehingga dicucukkan lidi tiada adunan yang melekat.

***Anekdot
Anak-anak Kak Monie makan bersama-sama aiskrim vanila. Memang sedap!

No comments:

Post a Comment