gambar ihsan Zakri Zakaria
tahi minyak
Menerusi laman Facebook Kak Monie terjumpa cerita berkenaan tahi minyak boleh dibuat apa yang ditanya oleh sorang nitizen dalam group Masa Apa Hari Ini. Pelbagai masakan yang dicadangkan antaranya kole kacang, rendang (ganti kerisik), sambal, masakan bersama terung pipit, lepat pisang dan dodol kukus.
Kak Monie pun bertanya tentang dodol kukus - dua orang nitizen beri respon dan dimaklumkan bahawa resipi dodol kukus ni dari Pahang. Tambah satu ilmu Kak Monie.
Resipi Dodol Kukus
Puan Noor Aida Kamaruddin
bahan A:
1 cawan santan pekat
- buat tahi minyak
- masak sampai pecah minyak
- jangan kacau sebab nanti kurang tahi minyak
- tahi minyak tak perlu garing
- yang perlu tahi minyak muda
bahan B:
daun pisang - layur supaya tak pecah
bahan C:
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
- masak dan sejukkan
bahan D:
2 cawan tepung pulut
1 sudu makan tepung ubi
1 1/2 cawan sanan
- campur semua
- masukkan dalam bahan C - tapis
cara penyediaan:
- panas kukusan
- sapu minyak dari tahi minyak pada daun pisang
- letak dalam loyang
- tuang aduan atas daun pisang
- kukus, nak pasti dan masak
- adunan nampak licin dan tak melekat pada jari
- sejukkan dan tabur tahi minyak
Resipi Dodol Kukus
Puan Ruzita Mahdin adik Puan Rusmah Mahdin
bahan A:
1 keping gula kabung sebesar tapak tangan
3 helai andan
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
- masak dan sejukkan
bahan B:
santan dari seiji kelapa
1 pek tepung pulut
1/2 pek tepung pulut hitam
- campur semua
- masukkan dalam bahan A
- adunan agak seperti bancuhan tepung goreng pisang
bahan C:
santan dari sebiji kelapa
secubit garam
- buat tahi minyak
cara penyediaan:
daun pisang atas dlam piring atau loyang
- letak adunan dan kukus
- dah masak tabur tahi minyak
Resipi Lepat Pisang
- Puan Rusmah Mahdin
1 sisir pisang emas
1 acwan tepung beras
1/2 cawan tahi minyak
1/2 sudu makan gula
garam
- buat seperti lepat pisang - camput semua
- boleh letak kelapa parut di tengah lepat
Lain-lain masakan/resipi/cara makan
* makan gitu je
* makan gitu + gula
* makan dengan mangga muda
* ganti kerisik
* makan dengan pulut
* kiuh tepung bungkus, bahagian tepung pulut + tahi minyak
* serunding ikan bilis
* goreng pucuk paku
* sambal - tumbuk cabai, bawang putih, garam - goreng
* sambal tumis tabur daun kunyit
* sambal - daun kaduk, serai, daun kunyit, cili, santan
* sambal + belimbing buluh
* sambal + ulam, petai, terung pipit, ikan bilis
* makan dengan nasi panas-panas
* sambal - tumis dengan cili padi
* sambal tumis ikan bilis + terung pipit
* sambal udang
- bawang merah bawang putih, cili padi - tumbuk
- tumis dengan minyak dan tahi minyak
- ketuk serai
- garing letak udang
- kacang panjang potong nipis-nipis
- garam, gula
* sambal
- bawang, serai, lengkuas, cili kering, jintan manis, tahi minyak - tumbuk
- tumis bawang masukkan bahan tumbuk
- masukkan air asam jawa, garam dan gula
kole kacang
No comments:
Post a Comment