Monday, 19 August 2019

ayam pencen masak bangla

... sedap seperti itik juga, kesilapan Kak Mionie adalah membuang minyak dari awal, sepatutnya keringkan kuah baru buang minyak





Resipi
2 ekor ayam tua/pencen 
(resipi asal didarab dua)

bahan kisar:
51 biji cili padi 
1 kg bawang besar (sekitar 5-6 biji)
1 labu bawang putih
2 sudu besar lada hitam

3 sudu besar kunyit serbuk
4 sudu besar jintan putih
2 sudu besar jintan manis
4 sudu besar serbuk kari
1/2 keping gula kabung 
garam
minyak

bahan tumis:
3 bunga lawang
2 kulit kayu manis
40 pelaga (saiz kecil)
1 bawang besar

- tumis bahan 3 sekawan
- masukkan rempah-ratus
- masukkan 2 cawan air
- masak sehingga pecah minyak
- masukkan ayam  dan tutup api
- perasakan
- masak dalam noxxa 45 minit HP
- keringkan dalam kuali sebab kuantiti ayam banyak




No comments:

Post a Comment