Sunday, 11 August 2019

itik masak bangla

Kak Monie masak resipi ini di pagi hari raya Aidiladha sebab nak merasai kesegaran masakan ini - boleh tahan rasanya. 

ihsan Norsiah



sebelah kaki itik ini ikut perkembangan daripada mentah sampai masak he he he






kaki itik - memang mengikuti kaki itik ini dari awal he he he




RESIPI

itik besar sekitar RM26.00 seekor
(resipi asal didarab dua)

bahan kisar:
51 biji cili padi 
1 kg bawang besar (sekitar 5-6 biji)
1 labu bawang putih
2 sudu besar lada hitam
- kisar halus

3 sudu besar serbuk kunyit 
4 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar serbuk jintan manis
4 sudu besar serbuk kari daging
1/2 keping gula kabung 
garam
air
minyak

bahan tumis:
3 bunga lawang
2 kulit kayu manis
40 pelaga (saiz kecil)
1 bawang besar

- tumis bahan 
- masukkan rempah-ratus
- masukkan sedikit air
- masak  sehingga pecah minyak
- masukkan itik dan air agak tenggelam itik
- masak sehingga itik lembuk sekitar 1 jam 20 minit
- perasakan


***ANEKDOT
agak lama juga itik empuk sekitar satu jam, Kak Monie guna daun lembut daging. Rasa nak guna Noxxa tapi nak cuba cara biasa sebab itik ni besar. Kak Monie guna kuali saiz 20 inci sebab bagi itik selesa kikiki

No comments:

Post a Comment