Monday, 29 March 2021

kek pandan inti kelapa 1

 ...makan ketika kenuri pada hari Sabtu kelmarin, hari ni tanya Mr. Goggle resipi dan buat kek ini - rasa kurang pandan tetapi isi rumah beri maklum balas SEDAP!







Resipi

inti:
100g gula kabung/enau
4 sudu besar air
2 cawan kelapa putih 
daun pandan
2 sudu besar tepung gandum
- masak gula dan air
- masukkan kelapa
- masukkan tepung
- loyang 9 x 9 lapik kertas dan gris tepi
- masukkan inti dan tekan biar rata

kek:
250g mentega
3/4 cawan gula
3 biji telur
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda
1 sudu besar esen pandan
1 sudu besar pewarna hijau epal
1/2 cawan santan kotak
1 sudu besar emulco pandan
- krim mentega dan gula
- masukkan telur
- masukkan semua esen
- tepung dan santan selang seli
- masukkan adunan atas inti
- bakar 160 darjah selama satu jam

*** Anekdot
Kek yang dimakan pada hari Sabtu semasa menghadiri kenuri perkahwinan terasa sangat sedap - inspirasi untuk Kak Monie mencuba sedangkan nama kek pun tidak pasti. Kak Monie goggle atas nama 'kek pandan inti kelapa' (terjumpa pula)



No comments:

Post a Comment