...Kak Monie tidak puas hati buat kek ni kelmarin, hari ni buat sekali lagi dengan menambah air daun pandan 'ori' (baru puas hati) MEMANG SEDAP!
Resipi
inti:
200g gula kabung/enau
4 sudu besar air
2 cawan penuh kelapa putih
daun pandan
3 sudu besar tepung gandum
- masak gula dan air
- masukkan kelapa
- masukkan tepung
- loyang 9x9 lapik kertas dan gris tepi
- masukkan inti dan tekan biar rata
kek:
250g mentega
1 cawan gula
3 biji telur
3 cawan tepung naik sendiri
80ml air daun pandan (6-7 helai daun pandan)
1 sudu kecil soda
1 sudu besar esen pandan
1 sudu besar pewarna hijau epal
1/2 cawan santan kotak
1 sudu besar emulco pandan
- krim mentega dan gula
- masukkan telur
- masukkan semua esen
- tepung dan santan selang seli
- masukkan adunan atas inti
- bakar 160 darjah selama satu jam
*** Anekdot
Kek yang dimakan pada hari Sabtu semasa menghadiri kenuri perkahwinan terasa sangat sedap - inspirasi untuk Kak Monie mencuba sedangkan nama kek pun tidak pasti. Kak Monie goggle atas nama 'kek pandan inti kelapa' (terjumpa pula)
No comments:
Post a Comment