ihsan Che Ta via Youtube
Resipi
600g ayam
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar perencah ayam
2 sudu besar gula kabung
2 biji cili hijau - potong 4
2.5 biji tomato - potong 8
garam
2 helai daun pandan - potong 2 inci
air
100 g santan @ 50g santan kotak - masuk paling akhir
bahan kisar:
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
bahan tumis:
minyak
1 biji bawang besar - mayang
2 batang serai
daun karipole
bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, palaga serba 2 (Kak Monie tak suka banyak)
- campur semua bahan termasuk bahan kisar kecuali santan
- tumis bahan
- masukkan semua bahan dan masak dengan api sedrhana sehingga masak
- akhir sekali masukkan santan
*** KaK Monie buat shortcut - dalam kuali tumis bahan untuk ditumis, tutup api kemudian masukkan semua bahan kecuali santan. Kemudian buka api sederhana dan masak sehingga ayam hempuk dan akhir sekali masukkan santan.
No comments:
Post a Comment