Thursday, 11 February 2016

jeruk maman

Semua budaya mempunyai cara mengawet makanan tidak hanya orang yang tinggal di tepi laut, sungai atau hutan. Kita orang Melayu ada pekasam, budu, cencaluk, belacan yang menggunakan hasil sungai/laut. 

Tidak banyak sayuran orang Melayu awetkan - antara contoh jeruk maman ni (tak femes pun), tidak seperti  orang Korea terkenal dengan kimci yang terkenal sampai ke peringkat dunia he he he. Mungkin cuaca atau iklim yang menyebabkan tumbuhan segar sepanjang masa - kita kaya dengan ulam-ulaman kan!

tanpa isi ikan rebus


dengan isi ikan rebus


Resipi
daun maman
nasi yang dikisar dengan air dan ditapis (boleh tanpa dikisar tetapi tidaklah cantik rupanya he he he)
garam kasar biar terasa masinnya

cara:
Campur semua dan disimpan selama dua hari dan lebih.
Setelah itu masuk dalam peti sejuk jika cukup rasa masamnya. (kalau diletak di luar peti sejuk pun boleh)

penyediaan:
Setelah dua hari maman akan menjadi masin dan masam sedikit.
Potong bawang dan cili merah @ padi - gaulkan.
Boleh ditambah isi ikan rebus / kukus / bakar.


Resipi ehsan Bayah

No comments:

Post a Comment