Resipi
1 ekor ayam
2 bawang besar *
5 bawang putih *
1 inci halia *
sedikit kunyit hidup*
sedikit belacan*
2 senduk cili kisar
1 keping asam kandis
1 serai - ketuk
segenggam asam jawa
3 cawan air
minyak, garam
* bahan dikisar
asesori pilihan:
bendi
kesum
kantan
cili
terung
timun
(ada mengatakan kesum dan kantan tak perlu sebab asam tumis asal tidak diletakkan bahan berkenaan - entah versi Melaka @ Johor, boh je ikut tekak kita atau jika benda Allah tersebut terdapat stok dalam peti sejuk untuk diperhabis he he he)
cara:
Tumis bahan yang dikisar dan serai sehingga naik bau.
Masukkan cili kisar.
Masak sehingga pecah minyak.
Masuk secawan air asam jawa.
Masak sehingga mendidih.
Masukkan ayam dan masak sekitar 10 minit.
Tambah air jika perlu lebih kuah.
***Anekdot
Cara masak inilah yang menjadi rahsia asam tumis (dikatakan/ diceritakan/ dipetuakan/ diperturunkanlah - Kak Monie tukang sampaikan je).
Kononnya cara ini menjadikan minyak dan air bercampur bukan terpisah - jangan masukkan air banyak sekaligus, mesti secawan dahulu, jika nak lebih tambah selepas mendidih. Jika menggunakan ikan, biar kuah mendidih baru masukkan ikan.
Wallahu aqlam!
Wallahu aqlam!
No comments:
Post a Comment