Thursday, 3 March 2016

rendang ayam pucuk ubi

Kak Monie pernah buat masakan ini tetapi menggunakan ayam 'pencen'. Jika menggunakan ayam 'pencen' lebihkan santan dan pucuk ubi tidak perlu direbus dan tidak perlu dipotong, naikkan semua sekali dan masa memasaknya agak lama sekitar 1 jam 30 minit - 2 jam.




Resipi:
1 ekor ayam potong 20
2 sudu cili kisar
1 kotak santan
1 asam keping
garam
secekak pucuk ubi kayu
 - rebus sekitar 15 minit
 - perah dan potong

bahan kisar:
3 serai
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
2 bawang besar
1 ulas bawang putih
20 biji cili padi
2 cawan air

cara:
 Masukkan semua dan masak sehingga ayam empuk.
Jika kurang kuah tambah air.


No comments:

Post a Comment