Friday, 25 March 2016

nasi rempah kabsah

...rempah je ye! Kak Monie hentam je resipi - kita buat dia. 

Resipi ni ikut resipi nasi sedap tangan nak campak tetapi hasilnya semua isi rumah kata sedap. Rempah ni Kak Monie beli di kedai arab sekitar pasar raya Ong Tai Kim, Gombak (tak ingat kedai yang mana dah sebab ada tiga sederet dan sekarang ada kedai baru lagi tetapi berhampiran kedai mamak).


bahagian tulang paling sedap!


nasinya
musykil betul lemon hitam ni - boh je sebab ada


air asamnya


ayamnya


ikut petua - jangan hadap depa ni, nanti depa sembang


pisah lagi - nanti depa dapat kaki depa lari



AYAM

1 1/2 ekor ayam - potong 4
3 sudu makan rempah kabsah
3 sudu makan sos tomato
3 bawang besar *
1 labu bawang putih *
2 inci halia *
2 senduk minyak
garam dan air
( bahan bertanda * dikisar)

cara:
Tumis bahan yang dikisar dan masak hingga naik bau.
Masukkan rempah kabsah dan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.
Masukkan sos tomato.
Angkat 3/4 bahan untuk dilumur ke atas ayam.
Masukkan air anggaran untuk memasak/merebus ayam.
Setelah air mendidih masukkan ayam.
Masak ayam sehingga empuk dan angkat.
Letak ayam di atas dulang pembakar.
Sapu ayam dengan rempah yang ditumis tadi.
Kelar/cucuk ayam untuk memasukkan rempah.
Tutup bahagian atas ayam dengan foil.
Bakar sekitar 1 jam 175 darjah.
Sekitar 30 minit keluarkan foil untuk menggaringkan ayam.
(Jika perlu ayam yang garing tidak perlu tutup ayam)
(Mudah masak ayam dalam kuali)

NASI

1 kg @ 5 cawan basmati 
6 cawan air 
  (guna air rebusan ayam dan tambah lagi air)
1 bawang besar
1 sudu rempah kabsah
1 lemon/limau kering
3 helai daun bay
4 sekawan - (kayu manis, pelaga, cengkih dan lawang)
garam

cara:
Rendam basmati sekitar 30 minit.
Tumis 4 sekawan dan lemon kering.
Masukkan bawang dan masak sehingga naik bau.
Masukkan rempah kabsah.
Masukkan air dan masukkan basmati.
Masak atas dapur nasi elektrik.

1 comment: