Sunday 11 March 2018

sambal kacang hijau lagi

... kali ni letak udang kering dan serai banyak, daging dan udang tak letak sebab dah buat kali ketiga rasanya lebih sedap banyak udang kering dan pedas sikit mungkin sebab letak cili hijau - makan dengan roti. Paling suka bau ketika menumis, bau serai dan udang kering. Boleh link SINI




resipi:
4 cawan kacang hijau - rendam 10 jam
 - buang kulit (malas nak buangg)
12 batang serai - racik
3 bawang besar - mayang
20 cili padi - potong
6 cili merah - potong
2 cili hijau - potong
2 genggam udang kering
2 pek kecil suun
1 asam keping
1 pek santan kotak (200 ml)
2 senduk minyak masak
garam dan gula

- tumis bawang, cili dan serai
- agak naik bau masukkan udang kering, kacang hijau dan santan 
- akhir sekali masukkan suun, udang dan asam keping
- perasakan manis masin
- kacang empuk tak perlu air tetapi lama kelamaan suun serap air, ok je


No comments:

Post a Comment