stir fry
high pressure 30 minit
keluarkan daging kambing
masukkan beras
masukkan baki air
masukkan akar dan daun ketumbar
selepas 7 minit high pressure
susun daging kambing dan telur - steam 3 minit
opsyen - tutup periuk pun boleh
Resipi Nasi
6 cawan basmathi- rendam 20 minit
7 cawan air
1 kg daging kambing
1 kotak rempah Shan (Karachi)
3 sekawan serba sikit
akar dan batang ketumbar
1 cili hijau - potong
1 cupsikum hijau - dadu
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar minyak sapi
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih - tumbuk
2 inci halia - tumbuk
2 sudu kecil garam
cara penyediaan:
- halia, bawang, rempah, garam perap dalam kambing
- stir fry bawang besar, cili hijau dan cupsikum
- masukkan daging kambing, balik-balikkan sekejap
- masuk 1/2 sukatan air
- high pressure 30 minit
- keluarkan daging kambing
- masukkan baki air, akar dan batang ketumbar serta basmathi
- high pressure 7 minit
- aturkan daging kambing dan telur rebus
- steam 2 minit
Resipi Salsa:
4 tomato
4 cili merah
5 cili padi
1 bawang besar
2 sudu kfc gula
1 sudu kfc garam
daun ketumbar - hiris
1 bekas kecil dadih air
jus limau nipis @ lemon (tak letak sebab tak ada)
- kisar, jika pengisar masih tidak bergerak, goncang-goncang jar
- keluarkan dan masukkan gula, garam serta daun ketumbar
***Anekdot
Kak Monie guna air separuh sebab nakkan daging kambing resap rasa rempah. Kalau nak letak semua pun boleh dari awal. Air dalam Noxxa tak akan berkurang. Kak Monie memandai-mandai olah resipi, jangan derhaka dah le...
No comments:
Post a Comment