Thursday, 13 September 2018

nasi beriyani Karachi

.. tak perlu pi Karachi untuk makan beriyani ni, guna Shan je


 



 stir fry 


high pressure 30 minit


keluarkan daging kambing


masukkan beras


masukkan baki air


masukkan akar dan daun ketumbar


selepas 7 minit high pressure


susun daging kambing dan telur - steam 3 minit
opsyen - tutup periuk pun boleh



 Resipi Nasi

6 cawan basmathi- rendam 20 minit
7 cawan air
1 kg daging kambing
1 kotak rempah Shan (Karachi)
3 sekawan serba sikit
akar dan batang ketumbar
1 cili hijau - potong
1 cupsikum hijau - dadu
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar minyak sapi
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih - tumbuk
2 inci halia - tumbuk
2 sudu kecil garam

cara penyediaan:
- halia, bawang, rempah, garam perap dalam kambing
- stir fry  bawang besar, cili hijau dan cupsikum
- masukkan daging kambing, balik-balikkan sekejap
- masuk 1/2 sukatan air
- high pressure 30 minit
- keluarkan daging kambing 
- masukkan baki air, akar dan batang ketumbar serta basmathi
- high pressure 7 minit
- aturkan daging kambing dan telur rebus
- steam 2 minit

Resipi Salsa:
4 tomato
4 cili merah
5 cili padi
1 bawang besar
2 sudu kfc gula
1 sudu kfc garam
daun ketumbar - hiris
1 bekas kecil dadih air
jus limau nipis @ lemon (tak letak sebab tak ada)
- kisar, jika pengisar masih tidak bergerak, goncang-goncang jar
- keluarkan dan masukkan gula, garam serta daun ketumbar

***Anekdot
Kak Monie guna air separuh sebab nakkan daging kambing resap rasa rempah. Kalau nak letak semua pun boleh dari awal. Air dalam Noxxa tak akan berkurang. Kak Monie memandai-mandai olah resipi, jangan derhaka dah le...



No comments:

Post a Comment