mi wantan, wantan rebus, wantan goreng, minyak bawang putih, kicap, sayuran, bebola perasa ketam, dan sup (banyak bahan untuk penyediaan mi wantan ni - saja buat cara susah, jadi susahlah, cuba buat cara mudah, mudah le jadinya, atas kita nak renyah atau nak senangkan! he he he)
gaul dan ngap
wantan goreng
wantan rebus
minyak bawang putih
sup
kicap
rupa asal wantan dan mi wantan
Resipi
mi wantan
1 pek mi wantan - celur
7-8 ulas bawang putih
- goreng dengan 1 senduk minyak sehingga garing - ketepikan
2 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair
4 sudu besar sup
*opsyen minyak bijan
- selepas goreng bawang putih
- angkat bawang dan minyak - ketepikan
- guna kuali yang sama
- masukkan semua bahan dan masak sehingga mendidih
- tutup api
sup:
3-4 ketul ayam
5 ulas bawang putih belah 2
2 sudu besar minyak
2 cawan air
1 sudu kecil pati ayam
*opsyen daun sup, minyak bijan
- tumis bawang hingga perang
- masukkan ayam
- balik-balikan agar ayam menjadi perang
- masukkan air
- masukkan lada sulah
wantan goreng dan rebus:
1 pek kulit wantan
1 sudu besar kicap cair
sedikit lada sulah
2 ulas bawang putih - cincang
3-4 cendawan - dadu
garam
*** isi ayam, udang @ ketam - cincang
- gaul semua
- letak dalam kulit wantan
- sapu air sekeliling kulit wantan
- bungkus ikut piihan
- wantan mudah terbentuk
***pilihan
goreng sehingga kekuningan atau
rebus dalam sup atau dalam air sehingga timbul dan angkat
asesori:
sawi @ pak choy
tauge mentah
sambal tumis
cili merah kisar + gula
cili merah/padi potong + kicap
cili jeruk
bebeola ikan
kek ikan
No comments:
Post a Comment