Resipi Nasi
4 1/2 cawan basmathi- rendam 20 minit, tos
5 1/2 cawan air
1 kg daging kambing
1 kotak rempah Shan (Bombay)
akar dan batang ketumbar
2 biji tomato - potong
2 cili hijau - potong
1 cili merah - potong
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar minyak sapi
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih - tumbuk
2 inci halia - tumbuk
2 sudu kecil garam
cara penyediaan:
- halia, bawang, rempah, garam perap dalam kambing
- stir fry bawang besar dan cili
- masukkan daging kambing, balik-balikkan sekejap
- masuk 1/2 sukatan air
- high pressure 30 minit
- keluarkan daging kambing
- masukkan baki air, akar dan daun ketumbar serta basmathi
- high pressure 7 minit
- aturkan daging kambing dan telur rebus
- steam 1 minit
Resipi Salsa:
4 tomato
5 cili merah
5 cili padi
1 bawang besar
2 sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
daun ketumbar - hiris
jus limau nipis @ lemon (tak letak sebab tak ada)
- kisar, jika pengisar masih tidak bergerak, goncang-goncang jar
- keluarkan dan masukkan gula, garam serta daun ketumbar
***Anekdot
Kak Monie guna air separuh sebab nakkan daging kambing resap rasa rempah. Kalau nak letak semua pun boleh dari awal. Air dalam Noxxa tak akan berkurang.
Guna cawan metriks ye.
Teknik memasak menggunakan Noxxa
Guna cawan metriks ye.
Teknik memasak menggunakan Noxxa
tumis bawang
masukkan cili dan tomato
balik-balikan daging kambing
masukkan separuh air dan HP 30 minit
setelah dimasak 30 minit
keluarkan daging kambing
masukkan basmathi dan daun kelumbar
masukkan baki air dan HP 7 minit
setelah dimasak 7 minit
susun daging kambing dan telur rebus
Penyediaan Salsa
potong semua bahan dan masukkan air satu bekas dadih kecil
kisar tetapi tutup, buka, tutup, buka pengisar supaya hasilnya tidak terlalu halus
No comments:
Post a Comment