Saturday, 6 October 2018

asam pedas pelutan

...resipi ihsan Azilah



Resipi
1/2 kepala ikan mayung/pelutan
 - potong, basuh dan rendam air asam jawa
3 sudu besar cili kering - kisar
2-3 asam keping
2 cawan air
2 senduk minyak
garam 
1 sudu besar gula kabung
1 sudu kecil pati ayam
 (*ganti perencah Hilal)
kesum - tak buboh sebab tak ada

bahan kisar:
2 inci kunyit
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar ketumbar

- tumis cili kering dan bahan kisar
- masak sampai pecah minyak
- masukkan kepala ikan - sekitar 5 minit
- masukkan air dan bahan berbaki
- perasakan

***Anekdot
buat malam, esok baharu nak letak bendi


No comments:

Post a Comment