ajar juga buat mi goreng
Resipi
400 g bihun - rendam sekitar 10 minit
3 1/2 cawan air
bawang besar
bawang putih
daging
udang
sotong
sawi
kucai
tauge
kek ikan
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
minyak
cara penyediaan bihun:
- stir fry tumis bawang, cili, semua sos, air, daging HP dan set 2 minit
- buka tutup tutup
- masuk bihun, udang, sotong, kek ikan, batang sawi
- steam dan set 6 minit
- buka tutup dan stir fry masuk sayur
cara penyediaan mi (tanpa daging):
- stir fry minyak, cili, ayam, karot, sos, kicap, garam dan gula
- masukkan 1/2 cawan air
- masukkan mi 400-500g
- steam set 2 minit
- buka tutup stir fry masukkan sayuran sekitar 1 minit
***Anekdot
Jika menggunakan daging yang ada urat agak liat, HP 2 minit daging kemudian setelah dimasukkan udang, sotong STEAM 2 minit pula - ada satu tambahan langkah iaitu HP 2 minit untuk daging, harap faham kut he he he, berbelit-belit nak cerita
No comments:
Post a Comment