Wednesday, 27 February 2019

asam pedas berempah

...berkerisik ikan mayung atau ikan pulutan - memang sedap!

Rempah dan kerisik ini Kak Monie tambah sebab dapat petua daripada seorang kenalan maknya berasal dari Melaka (orang dari negeri ori asam pedas). Untuk ikan yang hanyir seperti ikan duri maknya tambah dua bahan ini.




Resipi
1 kepala ikan mayung/pulutan
3 keping isi ikan
5 sudu besar cili kisar
1 sudu besar kerisik
1 sudu besar pes asam jawa
1 sudu kecil gula (ganti pak aji)
1 sudu besar serbuk rempah kari ayam (rempah kari ikan tak ada)
1 senduk minyak
2-3 cawan air
garam

bahan kisar:
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 sudu teh halba
1 sudu kecil lada hitam
1/2 inci halia
1 batang serai
1 inci kunyit

- tumis bahan kisar, rempah dan cili kisar
- masak sehingga pecah minyak
- masukkan ikan gaul sekitar 5 minit
- masukkan air
- akhir masukkan bahan yang berbaki

*** Kak Monie tak ada kesum, kantan, bendi, tomato, daun limau purut, terung sebab itu tak masukkan, tak terfikir nak masak asam pedas, masak apa yang ada dalam peti sejuk.

No comments:

Post a Comment