Tuesday, 12 February 2019

ayam pedas gula kabung




Resipi
1 ekor ayam
2 senduk cili kisar
1 keping gula kabung
1 sudu teh garam
1 biji bawang besar
kulit kayu manis
5 bunga lawang
minyak 
air (opsyen)

- tumis bawang, kulit kayu manis dan bunga lawang
- masukkan cili ayam,  gula dan garam
- jika perlu tambah air (tak tambah air sebab ayam mengeluarkan air dan cili kisarpun berair)
- masak api perlahan sehingga kering

* resipi sumbangan Ida tetapi Kak Monie gantikan dengan gula kabung - memang sedap dan mudah sangat (resipi malas ni). Percayalah, tidak mengecewakan resipi ni, lebih sedap dimakan bersama nasi minyak dan jelatah nanas + timun. Resipi pagi raya keluarga Ida. Pagi raya pun sempat masak dan tahan lama sebab tiada santan.

No comments:

Post a Comment