Saturday, 2 February 2019

laksam

... buat dua hari berturut-turut dan Kak Monie lebih suka resipi pertama menggunakan campuran tepung beras dan tepung gandum. Sengaja mencuba resipi kedua sebab ada yang kata resipi ori menggunakan tepung beras semata-mata - bagi Kak Monie hasilnya laksam tak berkilat dan tak mudah untuk menggulung dan jika lambat digulung memang tak akan menjadi langsung gulungannya.

Kuah lebih sedap menggunakan sardin atau kembung - terasa kemanisan ikan. Sengaja menggunakan ikan mata besar sebab kebetulan banyak dan lagi Kak Monie cuba elak makan ikan sardin kut nanti sakit kaki (teori je pun)







Resipi 1 (campuran tepung)

laksam:
6 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
9 cawan air suam (4 cawan api mendidih + 5 cawan air)
secubit garam
- bancur dan perap 30 minit
- sapu minyak atas tudung periuk
- tuang bancuhan dan kukus
- tunggu menggelembung
- gulung  
- sejuk baharu gunting

kuah:
2 kotak santan 200 ml
gula, garam dan air
1 asam keping

bahan kisar
5 ekor ikan mata besar - rebus dan perisi tulang 
4 biji  bawang besar 
2 sudu kfc lada hitam 
1 inci belacan
1 inci halia 

- tuang dalam periuk dan masak
- sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak
*** kepekatan bergantung kepada isi ikan 

sayur:
 kesum, bunga kantan, timun, kobis putih dan ungu

sambal belacan:
cili merah, cili padi, garam dan belacan

*** Anekdot 
Kurang umpmm sebab guna ikan mata besar sahaja - hari kedua buat kuah guna ikan pelaling 6 ekor





Resipi 2 (tepung beras sahaja)

laksam:
6 cawan tepung beras
9 cawan air suam (4 cawan api mendidih + 4 cawan air)
1/2 sudu kecil garam
- bancur dan perap 30 minit
- sapu minyak atas tudung periuk
- tuang bancuhan dan kukus
- tunggu menggelembung
- gulung  
- sejuk baharu gunting

kuah:
2 kotak santan 200 ml
gula, garam dan air

bahan kisar
6 ekor ikan pelaling - rebus dan perisi tulang 
4 biji  bawang besar 
2 sudu kfc lada hitam 
1 inci belacan
1 inci halia 

- tuang dalam periuk dan masak
- sentiasa kacau supaya tidak pecah minyak
*** kepekatan bergantung kepada isi ikan 

sayur:
 kesum, bunga kantan, timun, kobis putih dan ungu

sambal belacan:
cili merah, cili padi, garam dan belacan


No comments:

Post a Comment