Resipi:
8 ekor ikan sardin baka
2 bawang besar - dadu
5 bawang putih - potong kasar
2 tomato - dadu
2 daun bay (tak letak)
2 inci halia - ketuk
1 sudu makan cili kisar
5 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos tiram
5 sudu besar sup tomato
5 sudu besar tomato puri
1 sudu makan serbuk lada sulah
1sudu makan perencah Hilal (tak letak)
1 sudu makan gula (tak letak)
1 sudu makan garam
2 cawan air
2 senduk minyak
cara penyediaan:
- tumis bawang, naik bau dan masuk halia
- masuk cili agak garing masuk semua berbaki
- biar didih sekejap
- masuk ikan agak tenggelam
- masak 90 minit (tulang ikan jadi reput/lembut)
- jika perlu kuah pekat, keluarkan ikan dan stir fry kuah
No comments:
Post a Comment