Resipi
1 ekor ayam
- perap garam, kunyit dan 2 sudu besar yogurt
- perap garam, kunyit dan 2 sudu besar yogurt
sangai dan kisar:
1 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar lada hitam
- tumbuk halus
5 sudu besar kelapa
- sangai dan dikisar sekali
1 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar lada hitam
- tumbuk halus
5 sudu besar kelapa
- sangai dan dikisar sekali
bahan ditumbuk:
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili
2 biji bawang besar - mayang
1 biji tomato - potong kasar
3 tangkai karipole
daun ketumbar
4 sekawan
1/2 cawan minyak
air
- tumis empat sekawan
- masukkan bawang dan karipole
- masukkan halia dan bawang putih
- masukkan tomato biar tomato lembut
- masukkan ayam masak sekitar 2 minit
- masukkan serbuk ketumbar, serbuk kari dan bahan kisar
- masukkan serbuk cili kering masak 5 minit
- masukkan garam dan sedikit air
- biar kering - masuk daun ketumbar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili
2 biji bawang besar - mayang
1 biji tomato - potong kasar
3 tangkai karipole
daun ketumbar
4 sekawan
1/2 cawan minyak
air
- tumis empat sekawan
- masukkan bawang dan karipole
- masukkan halia dan bawang putih
- masukkan tomato biar tomato lembut
- masukkan ayam masak sekitar 2 minit
- masukkan serbuk ketumbar, serbuk kari dan bahan kisar
- masukkan serbuk cili kering masak 5 minit
- masukkan garam dan sedikit air
- biar kering - masuk daun ketumbar
No comments:
Post a Comment