Thursday, 15 July 2021

varuval che nom

 gambar Kak Monie, resipi ihsan Che Nom


Resipi

1 ekor ayam
 - perap garam, kunyit dan 2 sudu besar yogurt

sangai dan kisar:
1 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar lada hitam
- tumbuk halus

bahan ditumbuk:
5 ulas bawang putih
2 inci halia

bahan tumis:
4 sekawan
1 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1/2 cawan minyak

1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili
2 biji bawang besar - mayang
1 biji tomato - potong kasar
3 tangkai karipole
5 tangkai cili kering - potong 1 inci
5 biji cili padi - potong nipis
daun ketumbar
garam
gula
air

- tumis bahan tumis
- masukkan bawang dan karipole
- masukkan cili kering, tomato, cili padi dan biar tomato lembut
- masukkan dan halia serta bawang  putih - masak sehingga hilang bau bawang putih
- masukkan ayam masak - pecah minyak tambah sedikit air
- masukkan serbuk ketumbar, cili, kari dan bahan kisar
- masukkan gula dan sedikit air
- biar kering masuk batang ketumbar
- hias dengan daun ketumbar dan cili kering goreng

No comments:

Post a Comment