gambar Kak Monie, resipi ihsan Che Nom
Resipi
1 ekor ayam
- tumis bahan tumis
- masukkan bawang dan karipole
- masukkan cili kering, tomato, cili padi dan biar tomato lembut
- perap garam, kunyit dan 2 sudu besar yogurt
sangai dan kisar:
1 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar lada hitam
- tumbuk halus
1 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1 sudu besar lada hitam
- tumbuk halus
bahan ditumbuk:
5 ulas bawang putih
2 inci halia
5 ulas bawang putih
2 inci halia
bahan tumis:
4 sekawan
4 sekawan
1 sudu besar jintan manis
1/2 sudu besar jintan putih
1/2 cawan minyak
1/2 cawan minyak
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili
2 biji bawang besar - mayang
1 biji tomato - potong kasar
3 tangkai karipole
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili
2 biji bawang besar - mayang
1 biji tomato - potong kasar
3 tangkai karipole
5 tangkai cili kering - potong 1 inci
5 biji cili padi - potong nipis
daun ketumbar
daun ketumbar
garam
gula
air
- tumis bahan tumis
- masukkan bawang dan karipole
- masukkan cili kering, tomato, cili padi dan biar tomato lembut
- masukkan dan halia serta bawang putih - masak sehingga hilang bau bawang putih
- masukkan ayam masak - pecah minyak tambah sedikit air
- masukkan serbuk ketumbar, cili, kari dan bahan kisar
- masukkan gula dan sedikit air
- biar kering masuk batang ketumbar
- masukkan serbuk ketumbar, cili, kari dan bahan kisar
- masukkan gula dan sedikit air
- biar kering masuk batang ketumbar
- hias dengan daun ketumbar dan cili kering goreng
No comments:
Post a Comment