resipi ihsan Sinar
Resipi
ikan masin talang, kurau, merah
- potong nipis atau potong besar
- rendam air panas atau rebus untuk kurangkan masin
- kemudian goreng garing
1/2 pek kecil rempah ikan
1/2 pek kecil rempah daging/ayam
1 tangkai karipole
1 cawan kismis
1 cawan lobak masin
1 senduk cuka
1 sudu besar gula
1 keping gula melaka/kabung
1 sudu besar serbuk perisa ayam
3 senduk minyak
sedikit ketumbar, jintan manis, jintan putih untuk menumis
bahan rempah kisar:
2 senduk ketumbar
2 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 biji buah keras
- sangai atau bakar dalam ketuhar selama 10 minit
- kisar halus
- kemudian tambah cili kering
10 biji cili kering
- yang dibuang biji dan rebus
bahan kisar:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang kecil
1 inci halia
sayuran:
1 mangkuk bunga kobis
1 batang karot
- rendam dalam cuka selama 2 jam
bahan rendaman cuka:
cili padi kampung
cili padi Thai
bawang merah sebiji-sebiji
bawang putih sebiji-sebiji
- rendam dalam cuka selama 2 jam
bahan jeruk:
jeruk limau
jeruk pala
- hiris nipis
bahan hiasan:
2 sudu besar bijan
1 sudu kecil biji sawi
1/2 sudu kecil halba
- sangai atau bakar dalam ketuhar selama 10 minit
cara penyediaan:
- tumis ketumbar, jintan manis, jintan putih dan karipole
- masukan bahan kisar dan masak sehingga naik bau
- masukkan bahan rempah yang dikisar
- masukkan rempah ikan dan daging yang dibancuh dengan sedikit air
- masak menggunakan api perlahan
- masak sehingga pecah minyak
- masukkan sayuran
- masukkan kismis dan lobak masin
- masukkan cuka, gula, gula melaka/kabung dan perisa ayam
- sejukkan kemudian tambah bahan rendaman cuka dan bahan jeruk
- akhir sekali masukkan bahan hiasan
- simpan dalam botol kedap udara
***Anekdot
Bahan yang disertakan mengikut kuantiti dan cita rasa terutamanya pemilihan sayur-sayuran dan rempah ratus, boleh juga menggunakan bahan berbentuk serbuk untuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih supaya kerja lebih mudah dan cepat. Rasa manis, masin, masam atas kesesuaian cita rasa masing-masing.
No comments:
Post a Comment