...dari Facebook dan whatsapp group Homemade dan dah mendapat izin daripada empunya resipi
kentang - rebus dan lenyek
daun sup
tepung gandum sikit
garam, gula, perasa
- gaul jadi doh
- tepek pada tengah sosej
- potong hujung sosej 3 bahagian
- goreng
kreatif
kuak lentang he he he
kora gaya bebas he he he
1 pek tepung muruku Lingam
santan panas
1 sudu makan mentega
2 cubit lemuju
bijan
jintan putih
- gaul semua baru masukkan santan panas
- kacau dengan senduk sebab panas
*** juga boleh cuba santan sejuk + 2 sudu makan mentega
KEK MARBLE STRAWBERI - Chef Irfan Syazwanshah via Sara
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan susu tepung
3/4 cawan gula halus
1/4 cawan susu segar
6 biji telur
40 g ovelet
80 g mentega - cairkan
esen strawberi
pewarna pink
- pukul dengan mixer semua bahan kecuali mentega
- akhir masukkan mentega cair
- corak ikut kreativiti
- bakar 170, api atas bawah, 35-40 minit
TERESEK KANCANG PANJANG - Maznah Dollah
ayam - kaki, kepak, leher, hati dan empedal
1 sudu makan rempah kari
1/2 kotak santan
20 kacang panjang
5 cili hijau solok
1 sudu makan kerisik
1 asam keping
garam
gula
bahan kisar:
2 sudu makan cili kisar
7 bawang merah
4 bawang putih
1 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
4 hirisan lengkuas
1 susu makan rempah biji -sangai
- masak rempah, bahan kisar, santan dan ayam
- masak hingga pecah minyak
- masukkan kerisik, asam keping, gula dan garam
- masak sehingga pecah minyak
- akhir masukkan kacang panjang
- jangan terlalu kering
DONUT GEBU - Zuraidah Burham
Bahan A:
2 cawan air suam
4 sudu besar gula
4 susu besar susu pekat
11/2 pek yis kering mauripan
- satukan 10 minit
Bahan B:
1 kg tepung
2 susu kecil baking powder
2 sudu kecil garam
4 sudu besar margerin
- gaul jadi serbuk roti
- campur bahan A dan uli
- perap 1 jam
- tumbuk buang angin
- terap bentuk donut
- goreng api kecil
***Anekdot - boleh pelbagai untuk kuih pau dan pau goreng
NASI HIMPIT NOXXA - Zie Mazinah
1 pot nasi (beras siam)
3.5 pot air
- high pressure 40 minit
- keluar dari inner
- tekan dengan senduk plastik
- biarkan sejuk baharu potong
LAKSAM - Mazuin C
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
2 cawan air sejuk
2 cawan air panas
- satukan dan kukus
SUP TULANG ALA THAI - Wan
- halia, lengkuas, 1 bawang besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan pelaga
- rebus sampai daging lembut
6-7 ulas bawang putih - tumbuk
1 biji bawang besar - mayang
2-3 helai daun limau purut
3-4 cili padi - ketuk
2 batang serai - ketuk
- tumis hingga daun limau layu dan masuk dalam sup
1 tomato - potong 4
2-3 sudu makan sos ikan
jus limau nipis
batang saderi
APAM SUSU LEMBAB - Sha F
4 biji telur
1 cawan gula
2 sudu besar ovelet
4 sudu besar susu pekat
2 cawan tepung
esen vanila
pewarna oren dan pink
- pukul telur, gula, ovelet dan esen
- masukkan susu pekat dan tepung
- bahagi kepada tiga warna
- sapu loyang dengan mentega
- kukus 45 minit
KUIH BOKO -
4 cawan ubi - parut buang air
air gula:
4 keping gula kabung
air
gula putih
2 daun pandan
- masak air gula
- masukkan dalam ubi kayu parut
- kukus 45 minit
lapis atas:
santan kelapa
5 sudu besar tepung beras
2 sudu besar gula
garam
- masak semua sehingga pekat
- curah atas adunan yang telah masak tadi
CENDAWAN SISIR GORENG - Mawar
2 cawan cendawan
15-20 biji cili padi - hiris
1 biji bawang besar - hiris
4 bawang putih - ketuk
1 genggam bilis
1 inci belacan + 1/4 cawan air
minyak, garam, gula dan perasa
- tumis
NASI HIMPIT KAPIT - Hariati
1 pot beras
4.5 pot air
- masak seperti biasa
- masukkan dalam plastik
KARIPAP PUSING - M
doh A:
300 g tepung gamdum
1/4 cawan minyak + 2 sudu makan marjerin - panaskan
1/2 sudu kecil garam
125 ml air
- uli
doh B:
150 g tepung beras
125 g marjerin
- uli
- seperti karipap pusing
1 ayam
tepung bestari
air
- perap tepung
- salut tepung kering dan goreng
sos:
3 sudu besar sos exter pedas Lingam
2 sud besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar gula
11/2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil cuka
air
bijan
- masak hingga pekat
- tabur bijan
AKOK KEDUT - Sarawati
5 telur
1/2 cawan tepung
1 cawan santan
secubti garam
2 keping gual melaka + 1 cawan air
- buat air gula
- kisar semua
- bakar
PURI - Sara
500 g tepung gandum
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar mauripan
air
- uli dan perap 30 minit
- canai nipis dan goreng
KUIH SIPUT 1 -
200 g tepung gandum
2 sudu besar serbuk cili
3 sudu besar rempah kari
garam
60 g mentega
4 sudu besar santan
5 pelepah karipole
1 biji telur
- gaul bahan kering
- masukkan mentega dan telur
- masukkan santan - uli jadi doh
KUIH SIPUT 2 - Citra Klasik Kak Pah
1 kg tepung gandum
200 g mentega
200 g santan kotak
2 sudu besar jintan manis - kisar
2 cawan karipole - mesin halus
1 cawan bawang goreng - mesin halus
2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil lada hitam - kisar
2 telur gred B
3 sudu kecil garam
gula
1/2 cawan air
- gaul, uli jadi doh
KEK PISANG GEBU - Sharifah via Wan Nora
kisar:
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan mimyak masak
1 sudu kecil vanila
- kisar 3 minit
- tuang dalam mangkuk
- campur
3 pisang berangan - lecek
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda
1 sudu kecil baking powder
- bakar 170, 45-60 minit
KUIH BAKAR -
2 cawan tepung
1 cawan jus pandan
2 1/4 santan kotak
3 biji telur
3/4 cawan gula
1 sudu besar mentega
1/2 sudu kecil garam
pewarna hijau
esen pandan
bijan
- tin mufin bakar 40-45 minit
- loyang bakar 1 jam 15 minit
KUIH KOLEK KACANG - Zai
air gula:
1 cawan gula merah
4 sudu besar gula
1 cawan air
daun pandan
- masak dan tapis
1 cawan tepung kacang hijau
2 cawan santan pekat
-secubit garam
- kacau semua hingga pekat
tahi minyak:
1 cawan santan
secubit garam
- kacau sampai jadi tahi minyak
tahi minyak
tepung kacang hijau cap Rose
TOPPING KEK - Wannora
1/4 cawan serbuk kok
1/4 cawan minyak
1/2 cawan susu pekat
1/4 cawan gula
- masak api paling kecil
No comments:
Post a Comment