Monday, 10 December 2018

rendang udang galah

Terima kasih Sinar kerana kongsi resipi rendang udang galah ni, memang sedap sehingga menjilat jari - kena jilat sebab bumbu kelapa lekat di jari he he he. Kak Monie belum pernah tahu, tengok apa lagi  makan rendang seperti ini, walaupun mak orang Perak. Boleh juga diganti dengan ayam atau ikan tongkol.

ihsan Sinar - rendang stail Perak katanya


Resipi

1 kg udang galah
1 kg santan
10 bawang merah - hiris
2 inci halia - hiris
4 asam keping
3 sudu besar kerisik
1 sudu besar perasa ayam
4 daun kunyit - hiris
garam
air

bahan kisar:
15 cili kering
10 bawang
2 inci kunyit
2 inci halia
8 serai - hiris (*boleh kisar dengan kelapa)

bumbu kelapa:
2 cawan kelapa
8 serai - hiris (*)
- goreng kelapa hingga kuning
- tumbuk tapi tidak perlu keluar minyak
- atau kisar bersama-sama serai

cara penyediaan:
- udang santan, bawang, halia dan bahan kisar 
- masak hingga separuh kering
- masukkan asam keping, garam, perasa ayam dan daun kunyit
- gunakan api perlahan 
- masak hingga agak kering
- keluarkan udang
- sambung masak sehingga bahan kering
- masukkan semula udang 

***Anekdot
Kepedasan ikut cita rasa dengan menambah cili padi atau lebihkan cili kering.


No comments:

Post a Comment