Tuesday, 25 December 2018

ayam golek merah

... guna Noxxa, tidak menyemakkan dapur, mudah dan cepat (jimat tak pasti kena tunggu bil elektrik hujung bulan). Sue Kuching dah guna ke Noxxa tuuu...? Bila lagi nak guna, simpan pun tak akan biak he he he...



keluarkan ayam


sambung masak - stir fry


gemuk dak?


segak ayam ni ada cutex lagi, agak nak raya kut he he he


Resipi
1 ayam
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar madu
3 sudu besar kicap
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar garam
2 sudu besar gula kabung

bahan kisar:
3 bawang besar
3 bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit
2 inci lengkuas
3 batang serai
1 sudu besar lada hitam

- perap satu jam atau lebih
- high pressure 10 minit
- ubah posisi ayam
- high pressure 10 minit
- keluarkan ayam
- stir fry kuah hingga pekat
- curah kuah atas ayam

2 comments:

  1. Hamboi kak Monie..mencabar keimanan ku itu...haha
    Ada kat KL kak. Duk elok peram dlm bilik. kalau dah pakai sekali kena pakai terus..kalau tak nati boleh rosak kalau sekali je pakai..haha. Sabar kak. tunggu saya dapat balik KL...tiap masa saya guna itu Noxxa...haha

    ReplyDelete
  2. Kak rasa 10 tahun lagi baru dapat balik Keyel... Guna je le di Kuching kut-kut dapat menghasilkan kek lapis Sarawak versi Noxxa - cepat sikit kaya he he he

    ReplyDelete