Monday, 10 December 2018

rendang tok

ihsan Sinar - sah-sah orang Perak


Resipi 

2 kg daging
 - potong 2 inci sebab daging akan mengecut
 - boleh dilembutkan dengan 
        - slow cooker
        - pressure cooker (Noxxa dan seangkatan dengannya)
        - dapur biasa menggunakan kuali besar selama 2 jam api kecil dan 2 jam api sederhana 

2 sudu asam jawa @ 2 asam keping
2 helai daun kunyit - disiat
1/2 senduk kerisik
1 ketul gula kabung/gula melaka
1 sudu makan serbuk perasa ayam
garam
2 helai daun salam (opsyenal)
kelapa dihiris memanjang dan disangai (opsyenal)

bahan kisar:
10-15 cili kering
6 bawang besar @ bawang Holland
5 bawang putih
8 batang serai - dihiris
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas (kisar asing dan perah buang air)

bahan disangai dan dikisar:
2 senduk ketumbar
1 senduk jintan manis
1 senduk jintan putih
10 pelaga
2 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
5 bunga cengkih
4 buah keras @ badam
1 sudu besar lada hitam

cara penyediaan:

***kaedah memasak dapur biasa dan daging yang belum dilembutkan
- masukkan semua bahan di dalam kuali
- masak 2 jam menggunakan api kecil 
- masak 2 jam menggunakan api sederhana dan selalu kacau

 ***kaedah memasak dapur biasa dan daging yang telah dilembutkan
- masukkan semua bahan di dalam kuali
- masak 2 jam menggunakan api sederhana dan selalu kacau

 ***kaedah memasak dengan pressure cooker (Noxxa)
- masukkan semua bahan 
- kebiasaan 40 minit untuk daging (agak lembut, buka tutup dan stir fry sehingga kering atau alihkan ke kuali dan kacau hingga kering)


No comments:

Post a Comment