Friday 17 July 2020

besamah ayam

sedap dan biar basah sedikit




Resipi

1 ekor ayam
4 sudu besar rempah kari + air - jadikan pes
1 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar kerisik
1/2 kotak santan (100ml)
1 cawan susu segar
gula kabung
2 sudu besar minyak sapi

bahan kisar:
 - 2 biji bawang besar 
 - 5 ulas bawang putih 
 - 1 inci halia 

bahan tumis:
4 sekawan
1 biji bawang besar - mayang
3 tangkai karipole 
1 helai daun pandan - potong 2 inci

cara penyediaan:
- tumis bahan untuk ditumis
- masukkan pes rempah dan kunyit
- masak sehingga pecah minyak
- masukkan ayam
- masak sehingga ayam empuk
- masukkan susu dan santan
- masak sehingga kuah hampir kering
- masukkan gula dan garam
- masukkan minyak sapi dan tutup api


No comments:

Post a Comment