Friday, 17 July 2020

besamah kambing

... biar basah sedikit, juga sedap dimakan bersama roti






Resipi

2 kg daging kambing
 - 2 biji bawang besar - kisar
 - 5 ulas bawang putih - kisar
 - 1 inci halia - kisar
 * perap satu jam

4 sudu besar rempah kari + air - jadikan pes
1 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar kerisik
1/2 kotak santan (100ml)
1 cawan susu segar
gula kabung
2 sudu besar minyak sapi

bahan tumis:
4 sekawan
1 biji bawang besar - mayang
3 tangkai karipole (tidak ada dalam gambar - lupa)
1 helai daun pandan - potong 2 inci

cara penyediaan:
- tumis bahan untuk ditumis
- masukkan pes rempah dan kunyit
- masak sehingga pecah minyak
- masukkan kambing
- masak sehingga kambing empuk
- masukkan susu dan santan
- masak sehingga kuah hampir kering
- masukkan gula dan garam
- masukkan minyak sapi dan tutup api

No comments:

Post a Comment