2 kg daging kambing
- 2 biji bawang besar - kisar
- 5 ulas bawang putih - kisar
- 1 inci halia - kisar
* perap satu jam
4 sudu besar rempah kari + air - jadikan pes
1 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar kerisik
1/2 kotak santan (100ml)
1 cawan susu segar
gula kabung
2 sudu besar minyak sapi
bahan tumis:
4 sekawan
1 biji bawang besar - mayang
3 tangkai karipole (tidak ada dalam gambar - lupa)
1 helai daun pandan - potong 2 inci
cara penyediaan:
- tumis bahan untuk ditumis
- masukkan pes rempah dan kunyit
- masak sehingga pecah minyak
- masukkan kambing
- masak sehingga kambing empuk
- masukkan susu dan santan
- masak sehingga kuah hampir kering
- masukkan gula dan garam
- masukkan minyak sapi dan tutup api
No comments:
Post a Comment