Friday, 17 July 2020

pes ayam masak merah berempah

... elok jangan letak gula - tambah kemudian bila betul-betul masak dengan ayam


Resipi:
(untuk seekor ayam)
4  sudu besar cili kisar
2 sudu makan sos cili 
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk kari ayam
8 sudu makan kicap
2 sudu besar gula kabung
2 asam keping (jika cili pedas)
air
minyak

bahan kisar:
2 bawang besar
6 bawang putih
1 inci halia

cara penyediaan:
- tumis bahan kisar
- masukkan cili dan rempah dan masak sampai pecah minyak
- masukkan semua yang berbaki
- perasakan


Resipi Asal
1 ekor ayam  
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar garam
- goreng agak 3/4 masak atau masak menggunakan air fryer selama 20 minit

4  sudu besar cili kisar
2 sudu makan sos cili 
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk kari ayam
8 sudu makan kicap
1 biji tomato
2 sudu besar gula kabung
air
minyak

bahan kisar:
2 bawang besar
6 bawang putih

opsyen:
daun kari
cili padi sebiji-sebiji
asam keping, asam jawa, cuka @ jus limau nipis

cara penyediaan:
- tumis bahan kisar
- masukkan cili dan rempah sampai pecah minyak
- masukkan semua yang berbaki
- masukkan ayam dan air
- perasakan

No comments:

Post a Comment