Friday, 10 September 2021

jagung kukus kaya

Kak Monie pernah makan kuih ini yang diberikan oleh arwah Kak Husna sekitar 1983. Sebetulnya Kak Monie tidak pasti nama kuih ini dan tidak pernah mengambil resipi secara serius.  Seingatnya, resipi ini menggunakan jagung krim di dalam tin tanpa menggunakan bahan tambahan, manakala lapisan atasnya seperti serikaya. Kalau tidak silap lapisan atas jagung ditabur dengan tepung gandum untuk mengeraskan permukaannya sebelum diletakkan adunan serikaya - juga kalau tidak silap serikaya menggunakan lima biji telur. Sekadar mengambil rasa dan rupanya Kak Monie mencuba resipi ini secara sendiri. 

gambar dan resipi ihsan Kak Monie










Resipi

lapisan atas serikaya:
1 cawan air pandan (4 helai pandan mesin)
1 kotak santan
3 sudu besar gula halus
1 biji telur
garam
- kacau di atas api sehingga naik wap
- letak adunan di atas lapisan jagung
- kukus sekitar 20 minit atau sehingga masak


lapisan bawah jagung:
4 cawan jagung - mesin kasar
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar gula
4 sudu besar santan kotak
4-5 sudu besar air
garam
- gaul dan kukus sekitar 15 minit
- setelah masak tekan di dalam acuan
- letak lapisan atasnya dengan adunan serikaya
- peroleh empat bekas seperti di dalam gambar

No comments:

Post a Comment