Ros sudah lama syorkan keli sambal kesom ini tetapi kak Monie belum berkesempatan memdapatan keli. Ros peroleh resipi daripada seorang mak cik yang beliau bersihkan rumah seminggu sekali. Kata mak cik "Tak malu jamu Ros aku jamu orang lauk ini" (dalam hati Kak Monie mesti sedap resipi ini - MEMANG SEDAP... terangkat!)
gambar Kak Monie, resipi ihsan Ros
Resipi - bahan wajib kunyit hidup
6 ekor keli - goreng
gula kabung
garam
1 sudu besar perasa Hilal
1 sudu besar pes asam jawa
gula kabung
garam
1 sudu besar perasa Hilal
1 sudu besar pes asam jawa
bahan kisar:
2 inci kunyit
1 labu bawang holland (kebetulan ada)
4 ulas bawang putih
5 sudu besar cili kisar
2 inci kunyit
1 labu bawang holland (kebetulan ada)
4 ulas bawang putih
5 sudu besar cili kisar
bahan tumis:
1/2 labu bawang besar
segenggam daun kesum (daun dan batang lembut)
minyak
- masak bahan tumis sehingga naik bau
- masukkan bahan kisar masak sampai pecah minyak
- masukkan perasa
1/2 labu bawang besar
segenggam daun kesum (daun dan batang lembut)
minyak
- masak bahan tumis sehingga naik bau
- masukkan bahan kisar masak sampai pecah minyak
- masukkan perasa
No comments:
Post a Comment