...asalnya kek tak jadi sebab permukaan kek kering mungkin kurang adunan kek berbanding dengan hirisan epal. Kak Monie tambah crumbler sebagai penyelamat - sedap!
resipi dan gambar ihsan Kak Monie
5 biji epal - potong nipis
- rendam di dalam air garam
- untuk menggelakkan epal sebam
100g gula perang
100 tepung kek
50g mentega - cairkan
2 biji telur
100ml (15 sudu besar) susu uht
secubit garam (mentega Unsalted)
serbuk kulit kayu manis
bahan crumbler:
4 sudu besar mentega
4 sudu besar gula putih
7-8 sudu besar tepung gandum
serbuk kulit kayu manis
- ramas sehingga berderai
- tabur atas kek
- pukul telur dan gula
- masukkan semua berbaki
- guna loyang yang boleh di buka tepi atau bawah
- lapik kertas di bawah loyang dan sapu mentega dan tabur tepung gandum
- masukkan adunan kek di dalam loyang
- bakar 180 darjah selama 1 jam api atas bawah
- kemudian letak crumbler dan bakar lagi 20 minit api atas sahaja
- pukul telur dan gula
- masukkan semua berbaki
- guna loyang yang boleh di buka tepi atau bawah
- lapik kertas di bawah loyang dan sapu mentega dan tabur tepung gandum
- masukkan adunan kek di dalam loyang
- bakar 180 darjah selama 1 jam api atas bawah
- kemudian letak crumbler dan bakar lagi 20 minit api atas sahaja
No comments:
Post a Comment