ihsan Jiah via S. Kasthuri (goggle)
anggaran sukatan
Resipi
1 ekor ayam - perap sejam
- 1 sudu besar garam
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 2 sudu besar serbuk lada hitam
- 2 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 biji lemon - jus
- 1 sudu besar garam
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 2 sudu besar serbuk lada hitam
- 2 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 biji lemon - jus
bahan kisar:
6 pelepah karipole
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
50g bawang putih
100g halia
200g bawang besar
250g tomato
bahan tumis:
1/2 sudu kecil jintan manis
2 helai daun bay
2 pelepah daun karipole
150g bawang besar - dadu potong kasar
bahan akhir:
5 biji cili kering
5 biji cili padi
1/4 cawan daun ketumbar
1/4 cawan kelapa parut
- panas minyak masuk tumis bahan (2 senduk)
- masukkan bahan kisar
- masukkan cili kering yang dipotong
- masukkan cili padi sebiji-sebiji
- masukkan ayam masak sampai empuk
-masukkan daun ketumbar
- masukan kelapa parut
- perasakan
No comments:
Post a Comment