belajar online oleh Cikgu Norizah
1 kg isi ikan (ikan campur sardin, kembung, tamban, aya)
300g tepung sagu/ubi (1 cawan)
ajinomoto (wajib)
1/2 cawan ketul ais (jika perlu)
2 sudu besar minyak
- kisar semua
- bentukkan dan rebus selepas timbul 2-3 minit lagi
bahan sos:
3 sudu besar cili kisar (8 biji)
1 cawan air
2 sudu besar cuka
5 keping gula manisan
1 cawan gula pasir
air asam jawa
bijan (sangai)
1 sudu besar tepung jagung (opsyenal)
- masak semua sampai pekat
- akhir masukkan cuka atau tepung
1/2 cawan ketul ais (jika perlu)
2 sudu besar minyak
- kisar semua
- bentukkan dan rebus selepas timbul 2-3 minit lagi
- perlu gelek sampai tepung padat supaya goreng tidak meletup
bahan sos:
3 sudu besar cili kisar (8 biji)
1 cawan air
2 sudu besar cuka
5 keping gula manisan
1 cawan gula pasir
air asam jawa
bijan (sangai)
1 sudu besar tepung jagung (opsyenal)
- masak semua sampai pekat
- akhir masukkan cuka atau tepung
No comments:
Post a Comment