Tuesday, 31 August 2021

kek cempedak 7, 8 & 9

 pada 31 Ogos 2019

...memenuhi permintaan kawan-kawan - cempedak segar pemberian Rahmah tetapi isinya kuning - warna kurang menyerlah dan kurang sedikit baunya.


Rahmah & Nasiah


pemberian Rahmah & Yus






untuk Halimah Kpg. Tok Bedu - menggunakan buah sejuk beku







Resipi -***edit pada 5 Sept.2021

250g mentega Tatura Beqa unsalted
secubit garam halus
180g gula halus 
260g tepung kek
150g isi cempedak + 3 sudu besar susu uht - puri
100g isi cempedak - gunting dadu kecil
4 biji telur (B)


- krim mentega dan gula
- masukkan telur dan puri
- masukkan tepung
- masuk dalam loyang dan tabur isi di atas adunan kek
- bakar 160 darjah satu jam api atas bawah
- bakar170 darjah 25 minit api bawah
(terbaik - tidak melekat tetapi kek agak gelap)

No comments:

Post a Comment