Friday 8 May 2020

kari ketam batu

...seronok sangat dapat keluar sebab pkpd beri kelonggaran sedikit. Kak Monie pergi ke gerai menjual ikan je pun tapi nikmat ya amat, terjumpa ketam batu terus beli RM35/kg - mahal ye tapi disebabkan teringin belilah.

Kak Monie buat kari dengan nanas tetapi nak makan ya rabbi susahnya, memang bebai makan sepit je yang diketuk manja oleh isi rumah. Kak Monie ketuk sehabis riang tak pecah pun sekadar terkehel sepit daripada badan - pelangkong kang ketam ni hu hu hu!









Resipi
2 ekor ketam
1 sudu besar rempah daging
1/2 biji nanas
1/2 bawang besar - tumbuk
3 bawang putih - tumbuk
1 inci halia - ketuk
1 senduk santan kotak
garam
- rebus bawang dan rempah sekitar 5 minit
- masukkan ketam
- masukkan santan
- perasakan
- masukan bahan tumis darat

tumis darat:
1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 pelepah karipole
1 cili kering - gunting
1/2 senduk minyak
 - tumis dan curah dalam kari



No comments:

Post a Comment