rendang siap dimasak tetapi belum bersantan - pagi raya panaskan dan letak santan, baki masukkan di dalam peti sejuk bahagian sejuk beku (jika berbaki)
proses menumis
Resipi
2 ekor ayam
8 batang serai - ketuk
5 sudu besar cili kisar
1 inci halia - ketuk
1 kotak santan
4 sudu besar kerisik
- (kadang tak guna)
2 sudu besar rempah daging
2 sudu kecil perencah Maggi
gula kabung
garam
minyak
air
bahan kisar:
7 biji bawang besar
4 inci kunyit hidup
4 inci lengkuas
1 inci halia
10 ulas bawang putih
*** jika perlu kuah yang banyak tambah bawang
- tumis bahan kisar dan cili kisar
- masakan sehingga pecah minyak
- masukkan rempah
- masukkan ayam dan biar kecut seketika
- masukkan air dan santan
- masak sehingga pekat mengikut kesukaan
- perasakan
No comments:
Post a Comment